Schermkeuringen

Action Paragliding is in Nederland de door de fabrikanten Sky Paragliders, Supair, Gradient, BGD, Ozone en de KNVvL, geautoriseerde keuringsinstantie voor paragliders. Volgens het KNVvL reglement (en de gebruiksvoorschriften van de meeste fabrikanten) dient een paraglider eens in de 2 jaar te worden gekeurd (soort apk).

Een schermkeuring is een flinke klus waarbij we met 2 personen ongeveer 2,5 uur per paraglider bezig zijn. De paraglider wordt volledig gekeurd volgens de richtlijnen van de fabrikant. De exacte procedures en te keuren punten zijn daarmee vastgelegd en soms schrijft de fabrikant bij bepaalde paragliders nog speciale/afwijkende checks of routines voor.

Tot 2008 werden Duitse keuringsinstanties door de DHV erkend en voldeed Action Paragliding aan de criteria van de DHV. Deze bevoegdheid heeft de DHV inmiddels niet meer, maar wij confirmeren ons nog wel aan de richtlijnen van de DHV. Een interessant artikel van Karl Slezak (bij de DHV verantwoordelijk voor Ausbildung/Sicherheit) met betrekking tot schermkeuringen en met een aantal tips waar je als consument op moet letten, kun je hier vinden.

Wat wordt gecontroleerd?
Visueel: de conditie van het doek, de naden, de stiksels, de lijnen en de risers.
Metingen: de exacte lijnlengte (van iedere lijn van riser tot doek), de risers, de porositeit van het doek op 6 plaatsen, de scheurvastheid van het doek en de breeksterkte van een aantal onbeschadigde lijnen.

Alle gegevens worden vastgelegd en bij afwijkende lijnlengtes kan de paraglider door ons worden getrimd. De paraglider wordt afgeleverd met een volledig gespecificeerd keuringsrapport, inclusief lijnlengtetabel.
Een schermkeuring is bij ons niet goedkoop (zie Tarieven), maar wat verwacht je van een keuring(srapport)? Wil je “alleen aan de regeltjes voldoen” of wil je voor je eigen veiligheid zeker weten wat de conditie van je paraglider is? Voor het laatste ben je bij ons aan het goede adres.
Wij werken uitsluitend met originele lijnen van de fabrikant en daarnaast zijn bij ons alle keuringen compleet, d.w.z. inclusief het trekken van de lijnen zoals voorgeschreven door de fabrikant.

Wij benutten uitsluitend de wintertijd om paragliders te keuren. Je kunt je scherm opsturen of op afspraak bij ons afleveren en ophalen in Weert. Voor een vlotte afhandeling beschikken wij graag over een aantal gegevens; merk, type, maat, bouwjaar, serienummer, kleur en indien beschikbaar een kopie van eerdere keuringsrapporten.

Schermkeuringen door Action Paragliding (artikel 1 van 2) / B-lijn 35 (2009)
Schermkeuringen door Action Paragliding (artikel 2 van 2) / B-lijn 36 (2009)
Schermkeuringen door Action Paragliding / Lift 5 (2017)
Voor vragen over keuringen email ons.

Schermkeuring_Porositeit_P1020646_800x600_web.jpgSchermkeuring_Lijnlengten_P1020794_800x600_web.jpgSchermkeuring_Bettsometer_P1030035_800x600_web.jpgschermkeuring-2.jpg