Noodchute controle en vouwen

noodchute-1Reglementair behoort elke piloot tijdens de vluchten de beschikking te hebben over een nood- of reserveparachute. Over het algemeen zijn dit eenvoudige koepels met centerlijnen.

Noodchutes dienen minimaal jaarlijks, beter nog eens per half jaar of per kwartaal, te worden gelucht, gecontroleerd en gevouwen. Dat kan je zelf doen indien je voldoende routine hebt, maar indien dat niet het geval is kan Action Paragliding dat voor je verzorgen.

Voor degenen die het zelf willen leren, organiseren wij jaarlijks in het vroege voorjaar een middag met het thema Noodchute.noodchute-2 Dit doen we in een sporthal om gebruik te kunnen maken van de turnringen.
We beginnen met wat theorie en uitleg over de noodchute. Zaken zoals: hoe lang is hij ‘goedgekeurd’, wat voor soorten noodchutes zijn er, in welke situaties trek je hem, hoe gooi je hem het best en wat is belangrijk nadat je je noodchute hebt getrokken, komen aan de orde. Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen.

Vervolgens word je met je harnas in de ringen gehangen en met een ‘flinke slinger’ proberen we een ongebruikelijke vliegsituatie te simuleren. In die houding oefen je dan de juiste procedure om een noodchute uit de buitencontainer te trekken en het luchtruim in te werpen.
noodchute-3
Daarna worden de noodchutes in kleine groepjes weer gevouwen. Je bent daarbij zelf actief bezig onder begeleiding van ervaren ‘pakkers’, waarbij gefaseerd ook (verplichte) controles worden uitgevoerd door instructeurs van Action Paragliding, om een goede voortgang te garanderen.