Andelsbuch | Oostenrijk

Door het hoogteverschil van 950 meter maak je altijd een mooie lange vlucht, waardoor er voldoende tijd is om aan brevettaken te werken én te genieten van je vlucht

Fly to discover

Beginners, Half Gevorderden en Gevorderden

Bergopleiding in een bijzonder vlieggebied

Bij Andelsbuch tref je een voor paragliders gunstige vliegstek aan met een flink potentieel voor de opleiding van piloten van diverse niveaus.
Het vlieggebied wordt gevormd door een bergrug van meerdere kilometers, met ondermeer de berg ‘Niedere’ en is gesitueerd ten zuidoosten van de Bodensee. Meestal komt de wind vanaf dat meer en zorgt dan voor een goede startwind. Bovendien creëert de wind prima soaringcondities voor de piloten met meer ervaring.
Komt de wind uit zuidelijke richtingen, dan vliegen we op de vliegstek aan de andere kant van de berg en landen in het dorpje Bezau.

Omhoog ga je met de lift; bij Andelsbuch met twee stoeltjesliften en bij Bezau met een cabine. Je kunt dus na je landing bijna helemaal zelf bepalen hoe snel je weer omhoog gaat. Vanaf het bergstation is het nog circa 10 minuten omhoog lopen naar de startplek.
De startplekken zijn allemaal makkelijk en eigenen zich prima om aan je starttechniek te werken. Bij het landingsterrein gelden enkele ‘local rules’, maar de velden zijn ruim en leveren weinig problemen op.

Door het hoogteverschil van 950 meter maak je altijd een mooie lange vlucht, waardoor er ook voldoende tijd is om aan brevettaken te werken, of om gewoonweg even te genieten van je vlucht.

Bij Andelsbuch heb je op de start een restaurantje waar je onder het genot van het mooie uitzicht lekker even wat kunt gaan eten of drinken. Is de inwendige mens weer tevreden, dan is het uitpakken en vliegen maar!
De landing is pal naast het dalstation van de stoeltjeslift. Ook daar is een ‘theehut’ te vinden.

We hebben meestal de beschikking over een oefenhelling. In overleg met het instructieteam kunnen alle piloten op de eerste dag daarvan gebruik maken. Dat kan zijn omdat sommige piloten wat ‘roestig’ zijn doordat ze al een tijd niet gevlogen hebben, maar ook piloten die hun starttechniek willen verbeteren kunnen de oefenhelling benutten om zich te perfectioneren.

Doorgaans heersen er rustigere omstandigheden in de lucht dan bij veel andere vliegstekken in de Alpen. De thermiek is gemiddeld gezien milder en er is normaal gesproken ook geen hard dalwindsysteem.
Door dat gunstige karakter is deze vlieglocatie behoorlijk populair en kan het (vooral in het weekend) ook wel eens druk zijn vlak bij en boven de berg. Tijdens de cursusweek zul je leren hoe je prima samen met andere paragliders gebruik kunt maken van het luchtruim. Aandacht wordt besteed aan de ‘rules of the air’, maar ook tips en trucs komen aan bod.

Piloten met meer ervaring (ongeveer B2-niveau) kunnen gebruik maken van de doorgaans betrouwbare thermische/dynamische wind vanaf het begin van de middag. Duurvluchten worden hierdoor een stuk makkelijker te realiseren.
Binnen het kader van de brevet 3 opleiding kunnen de zeer gevorderde piloten gaan werken aan de techniek voor het toplanden. Het is werkelijk heerlijk om na een tijd gevlogen te hebben, weer boven bij de startplek te kunnen landen om even bij te komen en dan later weer te starten voor een volgende vlucht.

We verblijven in vakantiewoningen en in Bezau is ook een camping. ’s Avonds gaan we met de liefhebbers meestal samen uit eten in één van de typisch Oostenrijkse restaurantjes.
Bij veel vakantiewoningen, pensions en hotels krijg je bij minimaal 3 overnachtingen de Bregenzerwald Gäste-Card. Met die kaart kunnen paragliders vanaf 1 mei elke dag één maal gratis met de lift naar boven en niet vliegende mede-reizigers kunnen onbeperkt gebruik maken van bussen, liften en zwembaden in de aangesloten gemeenten.

paragliding-bergen-andelsbuch

 

Praktische Informatie
  • Startniveau: B1– | Eerdere bergervaring of lierervaring met een Bergstart Oefendag
  • Data20 juni t/m 25 juni 2021 (Samen met Parapente Noord Nederland)
  • Uiterste inschrijfdatum: 31 mei 2021
  • Kosten cursist: € 385,-
  • Kosten vrije vlieger: € 180,- (zelfstandig gebrevetteerd piloot)
  • Huur vlieguitrusting per week: € 350,-
  • Inclusief: Begeleiding door KNVvL instructeur
  • Exclusief: Vliegstekbijdrage (€ 20,- per week), reis- & verblijfkosten, liften, lokaal transport
  • Korting: Bij boeking van 2 direct opeenvolgende weken ontvang je 20% korting op de cursuskosten van de 2e week

 

Comments are closed.