Colombia | XCountry Tour

Paragliding XC Action Air Sports Colombia

Cross Country vliegen in hét XC mekka van Colombia

On Cross Country Tour

Gevorderden

Action XC in Colombia!

Deze XC tour biedt een geweldige combinatie van overland vliegen op de meest mooie vliegstekken en het kennismaken met het land en de inwoners van Colombia. Sinds wij het hebben leren kennen, zijn we er verliefd op geworden.

Colombia ligt bij de evenaar en kent hierdoor geen winter en zomer, maar per jaar twee natte en twee droge seizoenen. Het weer wordt ook minder gestuurd door drukgebieden en fronten. Er heerst overwegend een rustige wind met matige thermiek tot zo’n 3 m/s. De temperatuur in het droge seizoen is 25 tot 35 graden. In de maand januari zijn de vliegkansen normaal gesproken heel groot.

Colombianen zijn heel hartelijk en vriendelijk. Ze zijn trots op het land en noemen zichzelf het gelukkigste volk ter wereld. De Colombianen in de stad hebben vaak betere banen en een hogere levensstandaard dan de inwoners van de dorpen. Zij bezitten vaak niet veel, maar zijn wel zuinig op wat ze wel hebben en houden hun dorpen en tuinen mooi schoon en hun huizen fris geverfd.

We trekken in twee weken door de Valle del Cauca (‘El Valle’) in het zuiden van Colombia. We doen daar naast het populaire XC mekka Roldanillo, ook 2 andere minder bekende maar zeer goede XC stekken aan. We vliegen aan beide zijden van de Valle del Cauca en verblijven in goede hotels die dicht bij de vliegstekken liggen.

Het mooie landschap is gevarieerd en gecombineerd met zowel bergen als vlakland. Dit maakt het XC vliegen anders dan ‘gewoon’ in de bergen en daarmee ook een stuk uitdagender! Over het vlakland vliegen dwingt je om anders het landschap te lezen dan over een berglandschap.

Alle starts zijn van gras, erg ruim en gemakkelijk. De landingen zijn over het algemeen iets gevorderder doordat deze thermisch en soms niet helemaal vlak zijn. Voor de gevorderde piloot echter geen probleem. Overal vliegen veel grote zwarte gieren, die gerust samen met je thermieken; super imposant is dat! Er is vaak een cloudbase (1200-2000 meter) die het steken naar een volgende thermiekbel goed mogelijk maakt en het thermisch vliegen is doorgaans smooth, op een enkele stevigere bel na.

Met deze XC Tour is het heerlijk overland vliegen en km’s maken! Ook maak je kennis met Colombia en de vriendelijke Colombianen. We hebben geen gidsen, maar wel een eigen bus met chauffeur voor het lokaal transport en de retrieval. Als je die al nodig hebt, want het lokaal vervoer per bus en tuktuk is ook erg gemakkelijk. En vaak kom je na je landing in contact met Colombianen die je heel graag naar de plek van bestemming brengen en krijg je een lift met de auto of scooter. Dat is helemaal super leuk natuurlijk!

Deze XC Tour is bestemd voor piloten die geheel zelfstandig vliegen in thermische omstandigheden en al een basis hebben in het overland vliegen, maar nog coaching kunnen gebruiken om hun vliegtactiek en afstanden te verbeteren.

Ondanks dat we ons beperken tot alleen het XC vliegen, hebben we een diversiteit aan vliegstekken met een grote variatie aan mogelijkheden.

Paragliding XC Colombia met Action Air SportsParagliding XC Colombia met Action Air Sports

 

Praktische Informatie
  • Startniveau: B3– | Zelfstandig vliegen in thermische omstandigheden en een basis in het overland vliegen
  • Data: 21 januari t/m 2 februari 2018
  • Data: 20 januari t/m 1 februari 2019
  • Uiterste inschrijfdatum: 1 december 2017/2018
  • Kosten: € 1345,-
  • Vliegreis: € 850,- voor directe KLM vlucht in combinatie met losse binnenlandse vlucht (afhankelijk van boekingsmoment)
  • Huur vlieguitrusting: € 455,-
  • Inclusief: Hotels 3* o.g. o.b.v. 2pk logies en ontbijt, begeleiding door KNVvL instructeur(s), auto’s met chauffeurs, lokale brandstofkosten en tolgelden
  • Exclusief: Reis en diner, eventuele start- en landingsgelden

Comments are closed.