Performance Training (PT) en Safety Training (SIV)

De Safety Training (SIV) is een onderdeel van de veel uitgebreidere Performance Training (PT), een (ver)gevorderde vliegopleiding waarbij je veel bijleert over theorie, techniek en het gevoel van het paragliden.

SIV grote oren paraglidingWat houdt Performance Training in? 
Te denken valt aan onder andere techniekverbetering bij het maken van snelle bochten en wingovers, maar ook de diverse bekende afdalingsmanoeuvres zoals steilspiraal, B-stall en andere niet volgens het standaardboek beschreven methoden worden behandeld (bijvoorbeeld shrimp-stall, A-stall, C-stall). Je leert hiermee beheersing van een scala aan afdalingsmethoden, zodat je indien nodig die methode kunt toepassen die op dat moment het best geschikt is of waaraan jij de voorkeur geeft.

SIV-paragliding-speedboot-veiligheidstrainingWat houdt het onderdeel SIV in? 
De afkorting betekent ‘Simulation d’Incidents en Vol’. Daarbij moet je dus denken aan diverse oefeningen waarbij je situaties simuleert die je tijdens de vlucht kunnen overkomen door thermiek en turbulenties. Denk bijvoorbeeld aan a-symmetrische- en symmetrische inklappers (met en zonder speedsysteem), deepstall, negatief gaan en risertwist. En natuurlijk ook de fullstall, de ctrl-alt-del (algehele reset) van je scherm als dit niet meer uit zichzelf of met jouw input te herstellen is.
Kortom, je leert het herkennen en adequaat corrigeren van onveilige vluchtsituaties die bij een passieve piloot tot grote problemen kunnen leiden.

SIV noodchute trekken paraglidingDe training neemt 4 dagen in beslag en in totaal 6 (soms 7) veelal intensieve sessies. Elke sessie bestaat uit een uitgebreide briefing, praktijkoefeningen op grote hoogte boven zee (meestal meer dan 1000 meter) en een debriefing. Iedere cursist wordt uitgerust met een zwemvest. Een speedboot met daarin de instructeur ligt steeds standby in het oefengebied op zee.

We volgen voor de training een vast en beproefd schema, waarin de diverse oefeningen elkaar logisch opvolgen. Zo wordt met een oefening een bepaalde vaardigheid of gevoel bijgebracht om later weer te benutten voor een volgende stap binnen de training.

SONY DSCHet is overigens ook mogelijk om een persoonlijk programma op maat af te spreken. Er zijn immers piloten die de training al eerder hebben gedaan, maar nu overgestapt zijn op een ander scherm en in een veilige omgeving oefeningen willen doen die juist voor hen interessant zijn.
Ook aerobatics zoals de SAT of helicopter zijn mogelijk binnen het persoonlijke programma, maar dat dient wel vooraf met de instructeur besproken te worden.

Je vergroot met deze training je eigen skills en wetenschap met betrekking tot vliegtechniek, afdalingsmethoden en het oplossen van abnormale vluchtsituaties en je leert daardoor ook je scherm door en door kennen. Daarmee vergroot je niet alleen je eigen veiligheid maar ook je eigen vliegplezier. Deze training is een goede investering in jezelf, je komt er absoluut uit als een betere piloot en het is een boost voor je zelfvertrouwen!

Er is een video die een aardige impressie van de PT/SIV geeft (eerst het geluid aanzetten).

Praktische Informatie
  • Startniveau: Brevet 2 Berg+ (ca. 50 – 75 vluchten) en met een goede bergstarttechniek
  • Locatie: Ölüdeniz, Turkije; bekijk hier de aangeboden reizen voor de Performance Training (PT) en Safety Training (SIV)
  • Wanneer: Zie Bergprogramma
  • Kosten: €485,- voor 6 dagen begeleiding en €310,- voor 6 dagen huur vlieguitrusting
  • Exclusief: Reis- en verblijfkosten, lokaal transport en start-landingsgelden
  • Garantie: Action Flight Garantie
  • Lees de Algemene Voorwaarden