Colombia | Paragliding Safari

Paragliding Safari Action air sports Colombia

Colombia verkennen en vliegen op veel gevarieerde stekken boven prachtige ongerepte natuur

On Paragliding Safari

Gevorderden

Action XColombia! English version

Deze Paragliding Safari biedt een fantastische combinatie van paragliden op de meest mooie vliegstekken en het kennismaken met het land en de inwoners van Colombia. Sinds wij het hebben leren kennen, zijn we er verliefd op geworden.

Doel

Samen met onze gidsen trekken we in twee weken vanuit de stad Medellín naar het zuiden en eindigen we bij de stad Cali. De Cauca Rivier (‘Rio Cauca’) stroomt als een ‘blauwe draad’ langs vrijwel alle vliegstekken waar we in de departementen tussen Medellín en Cali vliegen.
We starten onze tour ‘in de bergen’ met diverse thermische stekken met lokale overland mogelijkheden. En we reizen door naar de Cauca Vallei waar elke dag XC vliegen op de planning staat bij onder andere het bekende Roldanillo.
Ons doel is om op veel verschillende vliegstekken te vliegen én het land te ontdekken. Voor en na het vliegen zullen we toeristische sightseeings aandoen en kennis maken met Colombia en zijn inwoners.

Vlieggebied & vliegstekken

Het landschap tijdens onze tour van noord naar zuid is zeer gevarieerd. Bij veel vliegstekken waan je je in de Zwitserse Alpen met ruime valleien en grote groene velden, zowel in het dal als op de bergen. Bij andere stekken tref je daarentegen dicht begroeide hellingen en smalle dalen.
Alle startplekken zijn van gras, erg ruim en gemakkelijk. De landingen zijn over het algemeen iets gevorderder doordat deze soms niet helemaal vlak zijn. Voor de gevorderde piloot zou dit echter geen probleem moeten zijn.

Vliegen

Overal vliegen veel grote zwarte gieren, die gerust samen met je thermieken; super imposant is dat! Er is vaak een cloudbase (1200-2000 meter) die het steken naar een volgende thermiekbel goed mogelijk maakt en het thermisch vliegen is doorgaans smooth, op een enkele stevigere bel na.
Het mooie landschap is gevarieerd en gecombineerd met zowel bergen als vlakland. Dit maakt het XC vliegen anders dan ‘gewoon’ in de bergen en daarmee ook een stuk uitdagender! Over het vlakland vliegen dwingt je om anders het landschap en de wolken te lezen dan over een berglandschap.

Briefings

Bij elke nieuwe vliegstek zullen we start- en landingsbriefings houden. We zullen de landing bekijken die bij de startplek hoort, voor het geval je daar wil landen in plaats van weg te vliegen. Ook zullen we op de start de bijzonderheden van de vliegstek, het vluchtplan en de meteocondities van de dag bespreken.

Transport & retrieval

We hebben een eigen bus met chauffeur voor het vervoer naar de startplekken en de retrieval. In aanvulling daarop is er lokaal vervoer beschikbaar per bus of tuk-tuk. En dat is erg leuk om mee te maken! Na je buitenlanding kan het goed zijn dat een local tegenkomt die je heel graag een lift geeft, in de auto of achterop een motor.

Accommodatie

We verblijven in 5 verschillende leuke en idyllische ‘Colombian style’ hotels. Deze liggen dichtbij de vliegstekken en hebben mooie grote zwembaden waar je aan het eind van de dag lekker kan chillen.

Over Colombia

Colombia is een groot land, ongeveer net zo groot als Spanje en Frankrijk samen. Het ligt bij de evenaar en kent hierdoor geen winter en zomer, maar per jaar twee natte en twee droge seizoenen. Het weer wordt ook minder gestuurd door drukgebieden en fronten. Er heerst overwegend een rustige wind met matige thermiek tot zo’n 3 m/s. De temperatuur in het droge seizoen is 25 tot 35 graden. In de maand januari zijn de vliegkansen normaal gesproken het best.

Colombianen zijn heel hartelijk en vriendelijk. Ze zijn trots op het land en noemen zichzelf het gelukkigste volk ter wereld. De Colombianen in de stad hebben vaak betere banen en een hogere levensstandaard dan de inwoners van de dorpen. Zij bezitten vaak niet veel, maar zijn wel zuinig op wat ze wel hebben en houden hun dorpen en tuinen mooi schoon en hun huizen fris geverfd.

Colombia is natuurlijk bekend als hét land van de koffie. Op de flanken van de bergen zijn vele koffieplantages. Op ons programma staat een bezoek aan zo’n plantage om te zien wat er met de geplukte vruchten gebeurt en ook krijgen we uitleg in een koffiebranderij waar uiteindelijk het eindproduct voor een heerlijk kopje koffie gebruikt gaat worden. En natuurlijk proeven we de vers gemalen koffie!

Je vraagt je misschien af of het veilig is? Onze gidsen hanteren een hoge standaard van veiligheid. Zij komen niet in gebieden waar het mogelijk gevaarlijk kan zijn en zij vliegen met groepen niet op complexe vliegstekken. Ook is de veiligheid in Colombia enorm verbeterd in de afgelopen jaren, maar er zijn nog steeds gebieden waar terroristenorganisaties of drugskartels actief zijn. De gebieden waar wij vliegen zijn ver van deze gebieden verwijderd en wij hebben ervaren dat het net zo veilig is als Europa.

Samenvatting

Met deze Paragliding Safari is het heerlijk vliegen en maak je kennis met Colombia en de typisch Colombiaanse dorpjes, met paard en wagen en gezellige dorpspleinen. We zijn blij dat we gekozen hebben voor deze tour in plaats van ons te beperken tot één gebied. Hiermee hebben we een grote diversiteit aan vliegstekken leren kennen en een grote variatie van mogelijkheden.

Deze eerste video is een prachtig beeldverslag van hoe Nanny deze Paragling Safari ervaren heeft.
Haal even een lekker bakkie en geniet van de volle 5 minuten Colombia!

En dit zijn ook 2 hele leuke impressies:

paragliding safari colombia met action air sports paragliding safari colombia met action air sports

 

Praktische Informatie
 • Pilootniveau: B2++ | Zelfstandig starten, vliegen en landen in thermische omstandigheden en met name een goede beheersing van de landing
 • Data: 21 januari t/m 2 februari 2024 (reisdagen zaterdagen 20 januari + 3 februari 2024)
 • Uiterste inschrijfdatum: 31 december 2023
 • Kosten: €1.950
 • Inclusief:
  • 13 vliegdagen met begeleiding door KNVvL instructeur(s) en lokale gids en instructeur
  • 14 overnachtingen o.b.v. 2pk met logies en ontbijt in mooie hotels (meerprijs 1pk op aanvraag beschikbaar)
  • Airport groepstransfers
  • Lokaal transport en retrieval
  • Brandstofkosten en tolkosten
  • Start- en landingsgelden
  • Toeristische uitstapjes
 • Exclusief:
  • Vliegreis (variërend van €850 tot €1.450 voor directe KLM vlucht i.c.m. losse binnenlandse vlucht afhankelijk van boekingsmoment)
  • Meerprijs single kamer (ca. € 13 p.n.)
  • Lokale SIM-kaart (ca. € 15)
  • Lunch, diner en drankjes
  • Verzekeringen
  • Vaccinaties
 • Prijzen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de koers van de Amerikaanse Dollar

Comments are closed.